Oscar 2019: top filme, actori și nu numai care au câștigat premii Oscar

de: Andrei Simion
25 02. 2019

Oscar 2019 a început cu mult timp înainte de eveniment. Asta pentru că ediția de anul acesta a fost mai populară în gafe și scandaluri decât de obicei. Chiar și așa, premiile Oscar au fost decernate și aceștia sunt marii câștigători pentru 2019.

Seria scandalurilor a început cu Kevin Hart, un comediant popular care, în urmă cu zece ani, băga niște glumițe homofobe pe Twitter. Hart a spus că, între timp, s-a schimbat, nu se mai identifică cu trecutul respectiv, dar, la presiunea Academiei și a publicului, s-a retras. Așa că premiile au rămas fără prezentator. În primă fază.

După Hart, a urmat lista cu nominalizări. De aici au început alte drame. E drept, în fiecare an apar controverse cu privire la alegerile Academiei – nu pot fi toți mulțumiți. Însă anul ăsta lumea a fost un pic mai furioasă decât de obicei. Multe alegeri au fost criticate, însă cea mai importantă controversă e despre filmul Black Panther, mai precis că a fost nominalizat pentru Best Picture.

Cireașa de pe tort a fost însă un scandal și mai și. Academia a ales să acorde două premii – montajul și cinematografie – în timpul reclamelor. Din fericire, a revenit la timp asupra deciziei.

Premiile Oscar au fost decernate în cadrul galei organizate de Academia Americană de Film. Implicit, e vorba de filme care au dominat în SUA și nu e focusul pe filme străine. Desigur, există și categoria pentru film străin, dar cele mai răsunătoare succese sunt ale actorilor și producțiilor nord-americane.

Gala premiilor Oscar a început la ora 3:00, ora României, și s-a desfășurat la Dolby Theatre din Los Angeles. Aceasta a fost cea de-a 91-a gală a premiilor. Aproape ca în fiecare an, au fost și ceva surprize. Anul acesta, Netflix a dat lovitura cu filmul Roma. Fără alte introduceri, iată câștigătorii.

Oscar 2019: Cel mai bun film

Câștigătorul a fost: Green Book

Oscar 2019: Cel mai bun regizor

Câștigătorul a fost: Alfonso Cuaron (Roma)

Oscar 2019: Cel mai bun actor în rol principal

Câștigătorul a fost: Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Oscar 2019: Cel mai bun actor în rol secundar

Câștigătorul a fost: Mahershala Ali (Green Book)

Oscar 2019: Cea mai bună actriță în rol principal

Câștigătorul a fost: Olivia Colman (The Favourite)

Oscar 2019: Cea mai bună actriță în rol secundar

Câștigătorul a fost: Regina King (If Beale Street Could Talk)

Oscar 2019: Cel mai bun scenariu adaptat

Câștigătorul a fost: BlacKkKlansman – Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee

Oscar 2019: Cel mai bun scenariu original

Câștigătorul a fost: Green Book – Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly

Oscar 2019: Cel mai bun film de animație

Câștigătorul a fost: Spider-Man: Into the Spider-Verse

Oscar 2019: Cel mai bun film de animație (scurt metraj)

Câștigătorul a fost: Skin

Oscar 2019: Cel mai bun film străin

Câștigătorul a fost: Roma

Oscar 2019: Cel mai bun documentar (lung metraj)

Câștigătorul a fost: Free Solo

Oscar 2019: Cea mai bună imagine

Câștigătorul a fost: Roma

Oscar 2019: Cele mai bune costume

Câștigătorul a fost: Black Panther

Oscar 2019: Cel mai bun montaj

Câștigătorul a fost: Bohemian Rhapsody

Oscar 2019: Cele mai bune efecte vizuale

Câștigătorul a fost: First Man

Oscar 2019: Cea mai bună producție

Câștigătorul a fost: Black Panther

Oscar 2019: Cel mai bun montaj de sunet

Câștigătorul a fost: Bohemian Rhapsody

Oscar 2019: Cel mai bun mixaj de sunet

Câștigătorul a fost: Bohemian Rhapsody

Critici românești la adresa unui film un pic altfel

Înainte de gală, Roma a fost considerat un film extraordinar. El în sine iese din tipar prin distribuție: dat din prima pe Netflix și prin acțiune: viața unor personaje banale supuse unor evenimente care le schimbă viața. Înainte de decernarea premiilor, Cristian Tudor Popescu a spus că el nu găsește nimic formidabil la film.

„Este un film despre nimic. De ce nu receptez, nu fac priză la astfel de filme? Pentru că e o melodramă – o acţiune , un scenariu care este gândit de realizator în sensul de a-mi stoarce mie lacrimi, emoţie, de a-mi crea nişte momente. Dar e un storcător de emoţie Roma – toate elementele sunt puse acolo, care ţin de imagine, de jocul actorilor, replici – sunt puse, gândite ca să-mi stoarcă mie lacrimi. Pe mine aşa ceva mă lasă rece, e fals”, a spus acesta.

CTP a avut însă și cuvinte de laudă. Producţiile Green Book, Capernaum şi The Ballad of Buster Scruggs i-au atras atenția. Cel din urmă e făcut de frații Cohen și e disponibil deja pe Netflix, dacă vrei să nu mai aștepți după cinema.

Nu în ultimul rând, dacă nu ți-a plăcut Bohemian Rhapsody și vrei să fii înțeles, te ajută tot CTP. „Când l-am văzut pe Rami Malek în film străduindu-se din răsputeri să fie Freddie Mercury, prima mea reacţie a fost ca în bancul ăla: Ăsta nu e, tată, ăsta nu e Freddie, nu m-a convins sub nicio formă. Probabil că ar fi fost mult mai Freddie Sacha Baron Cohen, un actor extraordinar şi care şi aduce mai mult cu Freddie”, a spus acesta.

„Freddie era un om puternic, un tip de 1,75 m, destul de solid, bine făcut, dădea senzaţia de forţă, ceea ce Rami Malek nu reuşeşte niciun moment. Nu mi-au plăcut sforţările lui Malek de a-l imita pe Freddie, nu aceasta e calea. Când încerci să readuci oamenilor un personaj, nu trebuie să te chinui, probabilă că a văzut nu ştiu câte înregistrări cu el şi a zis «trebuie să fac chestia aia a lui Freedie care avea nişte dinţi mai în faţă, în plus, ca de vampire» şi se chinuie să-l imite ca gestică, ticuri”, a adăugat acesta.

În fine, lista e făcută, Academia a decis, dacă vrei să recuperezi cu vreun titlu, aceștia sunt zeii următorului an.